Wat moet je hiermee?

Wat moet je met deze stamboom? Goede vraag. Toen ik in 1997 deze stamboom kreeg opgestuurd door Mathijs Suidman, nadat we elkaar via Internet hadden gevonden, werd ik er even heel opgewonden van. Ik heb meteen een tekening gemaakt van de hele stamboom om uit te vogelen waar ik zelf thuishoorde en wat mijn relaties (bet-, achter, over- overgroot, enzovoort) zijn met de andere Suidmannen.
Matthijs en ik bleken achter-achterneven, en we hebben elkaar een keer ontmoet om over de familie te praten. Dat was leuk, maar toen? Allebei vroegen we ons af: wat hebben we eigenlijk met elkaar te maken? We hadden geen van beide behoefte om een grootse re├╝nie of iets dergelijks te organiseren.
Wat er leuk aan is, is denk ik het kijkje dat de stamboom biedt in je roots. Een zeer beperkt kijkje, want de boom volgt alleen de mannelijke lijn. Maar toch leuk om eens kennis van te nemen. De stamboom is compleet tot en met 1954. Ik heb ‘m aangevuld met informatie van mezelf en van Matthijs, en inmiddels krijg ik af en toe een mailtje van Suidmannen die ik niet ken, en groeit de stamboom vanzelf. Om te proberen de stamboom compleet te maken en te houden, heb ik besloten ‘m op Internet te zetten. Wat mij betreft is-ie vanaf nu het gezamenlijke bezit van iedereen die Suidman heet. Je kunt dus aanvullingen doorgeven, en je mag ook verhalen en foto’s opsturen. De stamboom zou kunnen uitgroeien tot een mooi ge├»llustreerd geschiedenisboek dat de komende eeuwen steeds waardevoller wordt. Of niet.

Het is goed mogelijk dat er fouten in zitten. De vader van Matthijs en die van mij stonden in het originele document bijvoorbeeld allebei met verkeerde namen vermeld. En in de digitale archieven van het Gelders Dagblad lees ik over ene A.J. Suidman, die in de stamboom niet te vinden is. Ik heb hem toegevoegd. (Hij had in de Weverstraat te Arnhem op nummer 13b een klein magazijn waar verfwaren, borstelwerk, zemen en sponzen werden verkocht. Dat was in 1920, en tussen ’25 en ’30 is hij daar weer vertrokken. Wie is dat?)

Verder is het spoor niet gevolgd vanaf 3e, wiens kinderen hun achternaam met een Z gingen schrijven. Daar werd 1 zoon geboren, Gerhardus Joannes Zuidman.

Misschien heeft iemand zin om er statistieken op los te laten, van alles is mogelijk.

Donald Suidman, Utrecht. Mail: donald[apestaartje]mannenopdemaan.nl